Kuit: niet uit te spreken door Kiwi’s, is een bierstijl uit de 15de en 16de eeuw die door veel Nederlanderse brouwers werd gemaakt. Het werd geëxporteerd naar België, Duitsland en Groot Brittannië. We stellen ons voor dat toen de Friese Abel Tasman in 1642 ‘Aotearoa’ Nieuw-Zeeland in zicht kreeg, hij een vaatje Kuit open brak om dit met zijn zeelieden te vieren. Dit historische bier bestaat voornamelijk uit haver, gerst, tarwe en Nieuw Zeelandse hop voor balans en levensduur. Sommige ‘Clever Clogs’ zouden kunnen zeggen: ‘What’s that about?’… wij zeggen ’Tsjoch!’ Samen met de beste brouwerij van Nieuw Zeeland, Craftwork Brewery, hebben we dit bier gebrouwen. Deze brouwerij uit Oamaru maakt voornamelijk Belgische bierstijlen zoals Geuze, Vlaams bruin, Tripel en Quadrupel. Brouwer van de Grutte Pier Brouwerij, Frans Filius, heeft daar in 2015 veel geleerd over deze bierstijlen.

Kenmerken:
Ongefilterd en bovengistend.
Troebel door gebruik van veel tarwe en haver
Alcoholpercentage: 7,5%
Schenktemperatuur: 7-8°C
35 EBU     11 EBC

Geur: Fris, moutig, abrikoos, klein zuurtje en hoppig
Smaak: Prikkelend en fris met sterke bitter. Droog, kruidige tonen, fruitig en een licht zuurtje.
Mondgevoel: Koolzuur, droog, bitter en licht samentrekkend
Nasmaak: Hopbitter.

Kaascombinatie: Boeren Camembert, Capriola, Livarot, Oude Schapenkaas, Basti aansen Blauw (4 maand), Brillat-Savarin, Boeren Leidse Sleutel, Gorgonzola Dolce, Oude Boeren Goudse

Ingrediënten:

Gerst

Tarwe

Haver

Hop  en  Gist